Anasayfa Haberler Edirne Kapıkule, sınır kapısında yeni uygulamalar
Edirne Kapıkule, sınır kapısında yeni uygulamalar e-Posta

31.Ekim 2017 Tarihinde Edirne Kapıkule’de T.C GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI,
Kapıkule Yolcu Salonu  Gümrük Müdürlüğü
; ve Emniyet terkilileri tarafından düzenlenen;
Gümrük kapılarında yapılan iyileştirilmeler ,ülke güvenliğini ilgilendiren, yeni düzenlemeler ve uygulamalar hakkında yapılan bilgilendirme toplantısında;
Sektör mensuplarına iletilmesi istenen hususları bilgilerinize sunarız.

Karayolu ile Uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetini sürdüren tüm yetki belgeli  işletmeleri ilgilendiren bu uygulamalar ülke ğüvenliğimiz açısından önem arz etmektedir.

Özellikle ve öncelikle uygulamalar,  Edirne ili  Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala,  sınır kapılarını kullanan işletmelerimizi ilgilendirmektedir.

Uygulama; Uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetlerini sürdüren B1 ve B2 Türü Yetki belgeli tüm işletmeleri kapsamaktadır. (Tarifeli ve düzenli, arızi ve grup turizm taşımaları yapan tüm işletmeler kapsam içindedir.)

• Uygulama 15 Kasım 2017 Tarihinde başlayacaktır!

1-Avrupa yönüne yolcu taşımacılığı faaliyetini sürdüren  B1 ve B2 Türü yetki belgesine kayıtlı araç
listelerini İşletmenin antetli kağıdına imzalı ve kaşeli olarak Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir e posta
adresine 15 Kasım 2017 Tarihine kadar göndermek zorundadırlar. Araçlarda Değişiklik
olması halinde listeler güncellenecektir.

2- Yolcu isim listeleri; Firma Antetli olarak ekte gönderilen EXCEL Formatına uygun olarak
gönderilecektir. Listeler Firmanın unvanı, plaka, taşıma güzergahı, ve araç personel bilgilerini,
tamamını içermelidir. Yolcuların; adı soyadı, T.C kimlik no, veya pasaport no tabiyeti  ve iletişim
gsm telefon bilgileri eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalıdır.

Her sefer için otobüün ilk hareket noktasından veya son hareket ettiği yolcu terminalinden araç ilgili
gümrük kapısına ulaşmadan önce güncel listenin Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir e posta adresine
gönderilmesi zorunludur.

3- Yolcu listeleri kesinlikle el yazısıyla doldurulmayacaktır  ve bilgisayar ve daktilo ile doldurulacaktır
ve okunaklı olmak zorundadır. GSM Tel numarası istenecek yolcunun vermemesi halinde boş
bırakılacaktır.

4- İlk çıkış noktasından sonra yolda yolcu alınması durumunda ek liste düzenlenerek veya liste güncellenerek tekrar araç gümrük kapısına ulaşmadan önce gönderilecektir. Yolda yolcu alınması ve listeye ilave edilememesi durumunda yolcu araçtan indirilecektir ve yolcu gümrüklü sahaya girmeden önce yaya geçişe yönlendirilmek zorundadır.

5- Önceden yolcu listesi gönderme zorunluluğu yurt içinden yurt dışına ve yurt dışından yurt içine yapılan tüm seferlerde geçerlidir.

6-  Yolcu listelerinde olmasına rağmen mola yerinde veya yolda inen yolcular Emniyet ve Gümrük Müdürlüğüne acilen bildirilecektir.Ayrıca seyahat süresince dikkat çeken, süpheli davranışlar sergileyen, kuşkulu ve tedirgin olan, yolcu ve yolcular güvenlik güçlerine bildirilecektir. Emniyet Kapıkule Polis hattı: 0.535: 680 74 92

7- Yolcu isim listelerinde olmayan yolcular otobüsten indirilecektir.

8- Yolcu bagajları el çantaları dahil bağaj etiketiyle etiketlendirilecektir. Etiketlenen bagajlar yolcu biletleriyle irtibatlandırılması şarttır.
Bagaj etiketinde Firma ismi ve Logo, yolcunun adı soyadı, sefer
no, gideceği yer ve bilet numarası bulundurulması zorunludur.

9-  Yolcu beraberinde olmayan eşya ve kargo taşınmasına müsaade edilmeyecektir.Sahipsiz ve yolcu biletiyle irtibatlandırılmayan bagaj ve eşyadan araç personeli sorumludur ve araçta bulunması halinde yasal  mevzuat hükümleri uygulanacaktır.

10- Tüm yolculara seyahat başlangıcında, araçta bulundurulması ve taşınması yasak olan mal ve eşya ile Gümrük kapılarında giriş ve çıkışlarda beyan edilmesi zorunlu olan  eşya ve gümrük muafiyetleriyle ilgili bilgilendirme yapılması istenmektedir. Yurtdışından getirilebilen içki ve sigara konusunda muafiyet hakkı araç personeli tarafından istismar edilmemelidir.

11- Yolcu beraberinde olan eşya ticari kargo niteliği taşıyamaz.Otobüs işletmeleri eşya taşımacılığı yapamaz.

12-  Yeni uygulamalar hakkında tüm şoför yardımcı personel ve satış elemanlarınızı ve yolcularınızı yolcu mağduriyeti yaşanmaması için önem arz etmektedir Tüm personel ve yolcularınızı bilgilendiriniz.

Yurt dışına tarifeli ve düzenli sefer yapan işletmelere özellikle yolcu listelerinin gönderilmesi zorunluluğu külfet gibi görünse de Ülke güvenli açısından önem arz etmektedir yapılan toplantıda özellikle bu hususa dikkat çekilmiştir.

Bilet satış programı kullanan işletmecilerin biletleme programı satın aldıkları şirket ile görüşerek araçta bulundurulması zorunlu olan yolcu listelerinin basım anında bu bilgileri EXCEL Formatına çevirerek ilgili kuruma gönderilmesi küçük bir ara yazılımla çözülebilecektir.
Her ara duraktan yolcu alınması halinde ilave olan yolcu listesi güncellenerek gönderilmesi de mümkündür. Bu nedenle yazılım firmanız ve biletleme programıcınız ile acilen görüşülmesinde fayda görüyoruz.

Bir başka husus ise ; Kapıkule Sınır kapsında yeni yolcu terminali yapılmış ve bitme aşamasına gelmiş yetkililerce yılbaşından önce hizmete açılacağı söylenmiştir. Otomobiller ile Otobüs yolcuları ayrılmıştır.   Yolcu terminali açıldıktan sonra uygulama tamamen değişecektir. Aldığımız bilgiye göre Geliş ve gidiş yolcu salonları olarak iki salon hizmete alınacaktır.Bu salonlar sadece yaya ve otobüs yolcularına hizmet verecektir.

Kapıkuleye ulaşan otobüs öncelikle sadece otobüslere ayrılmış bulunan peronla yolcu salonu önüne, gelecek otobüsler tek tek ve geliş sırasına göre yolcu salonuna alınacaktır. Yolcu salonu önüne gelen araçtaki tüm yolcu ve eşyalar yolcu salonundan yolcuların sorumluluğunda x ray cihazlarından ve muayeneden geçecekler ve pasaport polisinden geçerek serbest alana geçmiş olacaklardır. Yolcular araç muayenesinden geçen serbest alanda bekleyen otobüslerine tüm işlemleri tamamlanmış olarak binebilecekler dir.

Yurt dışından geliş işlemleri de bu işlem gibi yapılacaktır farklılık yoktur.

Dolayısıyla muayeneden geçmeyen hiçbir bagaj ve eşyanın otobüse yüklenmesi mümkün olmayacaktır.

Araç personelinin sorumluluğunda zati eşyalarının dışında hiç bir  eşyanın muayeneden  geçirilmesi mümkün olmayacaktır.

Önemle duyurulur.

Son Güncelleme: Çarşamba, 01 Kasım 2017 14:59