Anasayfa Haberler UAB.Bünyesinde; Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı Kuruluyor.
UAB.Bünyesinde; Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı Kuruluyor. e-Posta

ULAŞIMDA DEĞİŞİM

Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde değişiklik yapılması hakkındaki 108 maddelik

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de

yayımlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı bünyesinde "Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı" kurulması kararlaştırıldı.

Söz konusu merkez ulaştırma türlerinde meydana gelen ve ulaştırma emniyet düzenlemeleri ile emniyet yönetimi bakımından belirgin bir etkiye sahip kaza veya olayları araştırmak, incelemek ve ulaşım emniyetinin iyileştirilmesine yönelik rapor hazırlamakla görevli olacak.

Ayrıca merkez tarafından incelenen ve karara bağlanan raporlar Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kuruluna sunacak.

Merkezin diğer görev ve yetkileri şunlar olacak:

"İncelemesi yapılan kaza veya olaylara ilişkin raporları gerektiğinde taraflara, ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara göndermek. Kaza veya olay bölgesinde gerekli incelemelerin tekemmül etmesine kadar, delilleri muhafaza etmekle yükümlü mülki idare amirliği ile koordinasyon halinde olmak. Gizlilik derecesi bulunan delillerle ilgili usul ve esasları belirlemek. Uluslararası gelişmeleri takip etmek, ilgili uluslararası kuruluşlara üye olmak, katkı veya katılma paylarını ödemek, üyesi olunan uluslararası kuruluşlarca yayımlanan kural ve standartların uygulanmasını temin etmek."

KAZA VE OLAYLARI, DEĞERLENDİRME HEYETİ İNCELEYECEK

Başkanlık bünyesinde oluşturulacak "Değerlendirme Heyeti" kara, hava ve deniz ulaşımındaki önemli kaza veya olayları mercek altına alacak.

İncelemesi yapılan kaza veya olaylara ilişkin raporlar Değerlendirme Heyeti tarafından karara bağlanacak. Merkez Başkanı aynı zamanda Değerlendirme Heyeti'nin de başkanı olacak.

Başkan dahil en fazla 7 kişiden oluşacak Değerlendirme Heyeti üyeleri bakan oluru ile üç yıllığına görevlendirilecek. Görev süresi dolan üyelerin görev süresi Bakan oluru ile uzatılabilecek.

Değerlendirme Heyeti üyelerinin hangi hizmet birimi, kuruluş, kurum, üniversite, sivil toplum örgütü temsilcileri veya alanında uzman ve yetkin kişilerden oluşacağı, sahip olmaları gereken özellikler ile Başkanlığın ve Değerlendirme Heyeti'nin çalışma usul ve esasları Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenecek.